Cyklotrasy Šumava – najdete zde nedotčenou přírodu, rašeliniště, potůčky, bystřiny i hluboké lesy. Šumava se chlubí také krásnými jezery ledovcového typu.

V roce 1963 vznikla Chráněná krajinná oblast Šumava, v roce 1990 byla v Paříži vyhlášena biosférická rezervace Šumava pod patronací UNESCO a od roku 1991 je Šumava národním parkem.

To, že je Šumava cyklistickým rájem je fakt a každý, kdo má kolo by to měl zkusit. Snadnější i náročnější trasy a výlety nabízí Šumava a Pošumaví kam se jen podíváte.

Poslední roky je Šumava velmi vyhledávaným a oblíbeným místem pro pěší turistiku i cykloturistiku. Pro její dobře upravené a některé méně náročné turistické trasy i cyklotrasy je vhodná pro pěší výlety s dětmi.

Cyklotrasy Šumava – kam se vydat

  • Výlet na Černé jezero: Cyklistický okruh se startem v Železné Rudě mířící na Černé jezero a přes vesničku Hamry zpět na místo startu.
  • Projížďka na kole podél Vchynicko-tetovského kanálu
  • Stezka krále Šumavy
  • Cyklostezka Nová Pec – Horní Planá – Černá v Pošumaví
  • Po Boubíně
  • Cyklostezka a in-line stezka ze Sušice do Dlouhé Vsi:

Ze severního okraje Sušice do Dlouhé Vsi vede cyklostezka souběžná s řekou Otavou. Ve středu města je cyklostezka přerušena a je nutné projet vedlejšími ulicemi. Pro bruslaře a nejmenší cyklisty je vhodný především úsek od outdoorového centra Offpark v Sušici do obce Dlouhá Ves.

Vyrazíme od sušického vlakového nádraží, poblíž kterého asfaltová cyklostezka začíná, po levém břehu řeky Otavy (ve směru říčního toku) vedeni číslem cyklotrasy 2267. Po 2 kilometrech přejedeme most na pravý břeh. Odtud až do Dlouhé Vsi se držíme cyklotrasy Otavská. Pokračujeme další kilometr k silničnímu mostu v centru Sušice. Dopravíme se zpět na levý břeh řeky, kde na světelné křižovatce míříme rovně na náměstí Svobody. Z náměstí se ulicí Vodní a Bašta dostaneme ke sportovnímu areálu Offpark Sušice s dětským hřištěm a restaurací. Odsud nás čeká pohodová cyklostezka obklopená lesy. V Červených Dvorcích naposledy překročíme řeku Otavu a směřujeme do Dlouhé Vsi. Během projížďky si můžeme odpočinout na některém krytém posezení. Zpět na výchozí místo se vracíme po stejné cestě.